Ilse van Dam runt samen met haar man sinds 2017 een ICT bedrijf. Haar werkzaamheden bestaan voornamelijk uit websites bouwen en grafisch ontwerpen. Ilse lijdt aan psychose gevoeligheid, stemmingswisselingen en autisme. Tijdens (en na) een aantal opnames in de psychiatrie is ze actief gebleven binnen de ICT.

(Over)gevoeligheid

 

Mede vanwege mijn gevoeligheden (noem het desgewenst ‘ziekte’) heb ik in mijn leven obstakels moeten overbruggen en omwegen moeten bewandelen. In 2007 en in 2009 heb ik behoorlijke psychoses gehad, waarvoor ik opgenomen werd en medicijnen kreeg. In 2009 heb ik bovendien gedurende 6 weken herhaaldelijk in een isoleercel van een psychiatrische kliniek gezeten.

Helaas bleek de dosering van de medicijnen te hoog voor mij, waardoor ik ook te kampen kreeg met (twee) zeer ernstige depressies. Alle hoop leek verloren. Twee hele jaren wilde ik alleen maar dood -door de medicijnen. Ik had geen huis en geen spullen meer. Bovendien had ik een schuld van 13.000 euro, wat gekomen was door een manie waarbij ik teveel geld had uitgegeven.

Het heeft jaren geduurd voordat zwart op wit in mijn dossier kwam te staan dat ik erg gevoelig ben voor antipsychotica. Ik kan hierdoor minder medicatie verdragen en heb minder nodig . Dit stond pas in mijn dossier in 2011.

 

Waar ik van ging stromen…

 

Ik heb voordat dit alles plaatsvond, een aantal studies aan de universiteit gevolgd en haalde (vrijwel) alles cum laude. Ik heb mij om de een of andere reden echter nooit echt gelukkig gevoeld in dat wereldje. Eigenlijk wilde ik al vanaf mijn 18eeen eigen ICT bedrijf starten en dan met name websites bouwen. Maar ik voelde daar niet de ruimte voor, omdat al mijn energie en tijd op ging aan het studeren.

Ik heb in de jaren 2007-2014 meerdere vrijwilligersbaantjes gehad. Zo heb ik als verkoopster in verschillende winkels gewerkt, en gaf ik activiteitenbegeleiding in een bejaardentehuis. In 2014 pakte ik het websites bouwen weer op.

Vroeger zei iemand herhaaldelijk tegen mij ‘doe dat waar je van stroomt’ en ik merkte (opnieuw) dat ik van websites bouwen heel erg ging stromen. Ik heb mijzelf de nieuwste technieken aangeleerd en bouwde (om te oefenen) sites voor mezelf en mijn man. Toen mijn inspiratie op was, ging ik gratis sites bouwen voor Marktplaats klanten.

Naarmate ik meer kennis en ervaring kreeg, kreeg ik het vertrouwen om (meer) geld te vragen voor het website bouwen en een kvk nummer aan te vragen bij de Kamer van Koophandel. Mijn eenmanszaak ‘Ilse Designs’ was eind 2016 een feit! In de zomer van 2017 wilde mijn man met mij meedoen met o.a. computerhulp aan huis en startten we de V.O.F. ‘Van Dam IT’. Ik ging ondertussen door met bouwen van websites en deed daardoor steeds meer ervaring op.

 

Het ‘ziek zijn’ naar de achtergrond

 

Ik voelde mij trots, voldaan en ook zelfverzekerder door het werk dat ik deed en de erkenning die ik kreeg van mensen om me heen, waaronder mijn klanten. Mijn ‘ziek zijn’ verschoof hierdoor veel meer naar de achtergrond, omdat mijn aandacht daar veel minder naartoe ging.

 

Weer lekker in mijn vel

 

Ik woon samen met mijn man in een mooi appartement aan de rand van de stad. We runnen onze zaak en rijden in een lease auto. Ik bouw nu websites voor meerdere grote bedrijven en instellingen. Sinds kort werken mijn man en ik ook weer in een winkel, als verkopers. Dit doen wij vrijwillig, naast het ICT werk. We werken een middag in de week in een fair trade winkel in een dorpje in de buurt van de stad.

Maar het allerbelangrijkste is, dat ik de dagen goed door kom en mij het grootste deel van de tijd lekker in mijn vel voel, wat mede komt door mijn werk!

Ik herinner mij nog de isoleercel en opname taferelen, maar dit is nu inmiddels tien jaar geleden…blijkbaar heb ik een herstelproces doorgemaakt.

Ik ben nog steeds ‘in behandeling’ en gebruik nog steeds medicijnen, maar gelukkig lijk ik daar minder mee te zitten omdat ik leuk (en ook verantwoordelijk) werk heb, waar ik van stroom. Dan slik ik maar twee keer per dag pillen… Als dat mij helpt om de zaak te runnen dan heb ik daar vrede mee!

Ik ben over veel dingen tevreden, maar natuurlijk heb ik ook (nog steeds) doelen ook al gaat er al veel goed. Zo wil ik meer gaan bewegen, als tegenhanger voor de hele tijd achter de computer zitten. Ik lijk dit telkens uit te stellen…wellicht een mooi voornemen voor het nieuwe jaar!

((bedrijfs)namen zijn gefingeerd)