Anthony is een 52 jarige ‘out of de box’ (vooruit)denkende, eerlijke, lieve, gezellige, respectvolle, compassionele, creatieve, zeer proactieve en spirituele man met de diagnose paranoïde schizofrenie. Met diepe dalen en hoge pieken in zijn leven.

Onbewust onbekwaam

 

Ik ben opgevoed door ondernemende ouders met een ‘niet lullen, maar poetsen’ mentaliteit, dus ik heb nooit geleerd om te gaan met mijn gevoelens. Sterker nog, ik kropte alles op, net zoals mijn vader dat deed. Hij was mijn ‘grote’ voorbeeld, als hem wilde ik worden. De enige wijze woorden die hij me meegaf in mijn opvoeding waren ‘weet dat je niets weet!’. Dat heb ik nooit begrepen. Ik was als broer niet sociaal naar mijn broertje en twee zussen. We speelden met elkaar, maar we praatten nooit over onze gevoelens. We haalden veel kattenkwaad uit en spijbelden, wat onze ouders niet wisten. Later op de middelbare school werd ik heel ambitieus en carrièregericht. Ik had mijn draai gevonden en ik was gelukkig met mijn grote liefde.

 

Bewust onbekwaam

 

Op mijn twintigste, na een breuk in mijn vierjarige liefdesrelatie, raakte ik aan de alcohol en drugs. Ik wist geen andere manier om met mijn gevoelens van agressie, depressie en angsten om te gaan. Tien jaar lang verdoofde ik mezelf. In die tien jaar maakte ik een bliksemcarrière als stagiair, tekenaar, technicus, aankomend technicus bij een groot adviesbureau. Totdat ik een burn-out kreeg en psychotisch werd. Ik kwam in een negatieve spiraal terecht, was destructief en pleegde roofbouw op mijn lichaam. Ik kreeg de diagnose paranoïde schizofrenie.

Tijdens mijn herstel reflecteerde ik op mijn leven en kwam ik erachter dat ik bang was voor drugs en de dealers die het op mij zogenaamd hadden voorzien?! Ik was wantrouwig en had achtervolgingswanen. Tevens was ik ook depressief van mijn liefdesverdriet dat ik tien jaar had onderdrukt. Ook kon ik mijn gevoelens toen niet uiten.

Op mijn weg naar herstel begon ik mijn leven op te bouwen door structuur aan te brengen in mijn leven, zoals in mijn administratie en in mijn eigen huis. Ik regelde een PGB om dat allemaal te organiseren en hield de regie samen met het FACT-team van de ggz. Ik ontwikkelde positieve rituelen en discipline.

Ik vond na vele psychoses mijn ‘inner-child’ terug en werd weer mijn authentieke zelf.

 

Bewust bekwaam

 

Ik ben verslavingsgevoelig, dat zit in familie. Tevens kan ik moeilijk met mijn gevoelens omgaan. Ik ervaar blokkades, blinde vlekken, valkuilen, enz..

Door mijn inzichten van spirituele zelfhulpboeken, ervaringsdeskundigheid en WRAP (Welness Action Recovery Plan) vond ik balans in mijn leven. Ik ging vrijwilligerswerk doen en zat acht jaar in een re-integratietraject van het UWV. Uiteindelijk begon ik als zzp’er als e-lifecoach, wat dat één jaar duurde. De stabiele werking van medicatie, discipline, doorzetten, mindfullness, geduld, compassie en luisteren hielpen mij. Ik ben wie ik ben en was wie ik was.

Ik merkte dat ik niet meer agressief en angstig was en dat de depressie verdween. Door reflectie op mijn dromen en psychoses leerde ik dat de werelden die ik in mijn dromen en hyperrefectie bezocht, overeenkomsten hadden met het sjamanisme (zoals een onder-, midden en bovenwereld). ‘Lichtwezens’ mij hielpen mijn levensvragen te beantwoorden. Alles viel op zijn plek met behulp van een oom die me begeleidde als sjamaan en ervaringsdeskundige.

 

Onbewust bekwaam

 

Ik ben hersteld met behulp van WRAP-training, zelfhulpboeken, G-schema’s, RET, NLP, sjamanisme etc. Doordat ik filosofie studeerde en inzichten in mijn psychologische, algemene problemen en dillema’s kreeg en ook mijn gevoelens metalliserende en uitte, merkte ik dat ik in positieve spiraal kwam. Ik voelde me gelukkig, had lucide mooie dromen, vond een leuke vriendin en werd creatiever en energieker. Mijn valkuilen waren dat ik teveel dronk, teveel drugs gebruikte en geen rem had. Dat doe ik nu bijna niet meer.

Nu heb ik balans gevonden en doe alles met beleid en mate. Ik leef nu meer vanuit mijn hart i.p.v. mijn hoofd en mediteer veel om rust te vinden.

 

Gevoelens

 

Samen met FACT-team ggz, familie en zorgverlener analyseer ik mijn gevoelens c.q. metalliseer en uit ik mijn gevoelens over alles op subtiele en heldere wijze. Daarbij gebruik ik mijn signaleringsplan en plan van aanpak plus mijn zelfbindingsverklaring in afstemming met mijn behandelplan.

 

Gedrag

 

Ik ben nu twintig jaar hersteld, met negen maal een terugval:. Ik ben begonnen met het afmaken van mijn filosofiestudie, die ik in 2014 begon en nu bezig met bachelor toegepaste psychologie/filosofie(2024). De energie en discipline om elke ochtend om 6:00 uur op te staan dank ik aan de juiste balans van medicatie (2x2mg haldol en 20mg abilify). Vervolgens heb ik in middag werkafspraken, sociale afspraken of verplichtingen buitenshuis omtrent wonen, administratie etc. Aan het einde van elke middag doe ik een powernap van 1 á 2 uur, meestal van 17 tot 19 uur. En in de avond heb ik ontspannende activiteiten: schilderen, Dj-ing, tekenen, lezen etc. Ook schrijf ik een dagboek reflectie en maak ik een planning voor de volgende dag.

Samenvattend ben ik nu een deugdzame man van 52 geworden en ken ik mezelf bijna van binnen en buiten. Ik ben nu in redelijk in balans en werk vanuit mijn hart, verstand en buik. Deze verschillende perspectieven maken dat ik problemen en dilemma’s beter kan handelen. Ik verzorg mezelf en ben weer ‘verliefd’ op mezelf en anderen. Ik respecteer de rust, reinheid en regelmaat in mijn leven. Het zijn de kleine dingen die er toe doen; een cliché, maar oma en mijn vader hadden gelijk. Begrip en een luisterend oor van anderen werken heilzaam.

Ik zwem weer met plezier in ‘spirituele wateren’, loop over water en vlieg’ en surf in mijn dromen. Ik ben een beginnende sjamaan en heb nog veel te ervaren!